Categoriearchief: Geen categorie

CONCERT door CAMERATA ORPHEON

ANNA RUSAKOVA (piano)
o.l.v. ROLAND ROBERT MATHEWS

programma
BARKER(wereldcreatie)
LISZT, PACHELBEL, CORAL, MATHEWS, FAURE

Sint-Pancratiuskerk Dezangré-laan 1950 – Kraainem
Zaterdag 23 maart 2019 – 20.15u

kassa: €10
v.v.k.: € 8
reservatie: elisabeth.derveaux@telenet.be
tel.: 02 767 51 55

SAMWD NIEUWJAARSCONCERT

OP ZATERDAG 5 JANUARI 2019 – 16u/20u
ZONDAG 6 JANUARI 2019 – 16u
DOOR HET SYMFONIEORKEST VAN DE SAMWD
STADSSCHOUWBURG Paul Snoekstraat 1, SINT-NIKLAAS
nieuwjaar019
Tickets: € 8 en € 4 (leerlingen en kansenpashouders)
of op het secretariaat SAMWD Hofstraat 13, Sint-Niklaas
ONLINE via www.samwd.be
of op het secretariaat SAMWD Hofstraat 13, Sint-Niklaas
maandag – vrijdag om 14u – 17u
en zaterdag van 10u – 13u
Tijdens de voorstelling van zaterdag 5 januari om 20u,
wordt tevens de “cultuurambassadeur 2019” bekend gemaakt.

HYMN TO THE FALLEN

EEN SUBLIEME LOFZANG vs. DE POËTISCHE ERFENIS VAN DE GROOTE OORLOG

Donderdag 1 november 2018 – 16u
deCasino Concertzaal Stationsstraat Sint-Niklaas
Info & contact: 0475 633 791
Reserveren gewenst – Genummerde plaatsen • Deuren 15u – Einde concert 17.30u

NEKKA PRESENTEERT

Concert “VEELZIJDIG” zaterdag 13 oktober 2018
in de “BOURLASCHOUWURG” Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen
tel.: 03 224 88 44
9 Dames in het Nederlands
Hannelore Bedert • Eva De Roovere • Mira • Els Dottermans • Kiki Schippers
Riet Muylaert • Stephanie Struijk • Roosbeef • Laïs

THE ARMED MAN A MASS FOR PEACE

Het concert dat je absoluut niet mag missen!
zaterdag 20 oktober 2018 (aanvang concert 20 u.) Sint-Anna-ten-Drieënkerk (Hanegraefstraat 1 Antwerpen-Linkeroever)
Deze ‘Mass for Peace’ bestaat uit dertien delen en handelt over oorlog en geweld, de gevolgen ervan, maar niet in het minst de hoop op een duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-oorlog.
De volgende koren verlenen hun medewerking:
De Wase Kantorij (Zwijndrecht) o.l.v. Willy Vriesacker – Consonant (Sint-Niklaas) o.l.v. Roland Wagemans – Idsteiner Kantorei (Idstein-Duitsland) o.l.v. Carsten Koch.
De solisten zijn: Sarah Abrams sopraan – Rob Cuppens alt – Paul Foubert tenor – Philippe Souvagie bas.
Het geheel staat onder leiding van Kevin Verlaeckt, dirigent van het Saxofoonorkest.
Noteer dus zeker zaterdag 20 oktober in jullie agenda en bestel nu reeds een ticket voor deze eenmalige unieke uitvoering. De kaarten zijn beperkt en gelet op de bravoure van dit werk en het groot aantal uitvoerders bent u er best vlug bij.
De kaarten kosten 16 euro in voorverkoop (-16 jaar: 10 euro) en u kan ze bestellen: – op het telefoonnummer 03 219 86 09
– op het GSM-nummer 0497 13 78 43 – via mail naar info@saxofoonorkest.com
– of via overschrijving op rekening van het Saxofoonorkest (BE09 4032 0506 6157) met vermelding van uw naam & het aantal kaarten.

Heimolenfeesten 2016

IMG_6058 - kopieop maandag 16 mei, 2e pinksterdag ging de jaarlijkse viering van de Heimolenfeesten door.
Fiori Musicali werd voor het eerst gevraagd om de Eucharistieviering op te luisteren .
Wegens drukke agenda´s of  vakantie werd dit evenement verzorgd door een ruime delegatie van het koor, onder leiding van Simon, eveneens een oud-inwoner is van de wijk.

OP deze pagina enkele foto´s (door Guido Stevens) en een link naar de homilie die werd uitgesproken door Raf Praet.

Deze geslaagde en stemmige activiteit is, volgens zij die erbij waren zeker voor herhaling vatbaar
IMG_6062 IMG_6068 IMG_6067 IMG_6065 IMG_6063 Uitnodiging Heimolenherdenking (2).pdf - Adobe Acrobat Reader DC 31032016 200642.bmp

 

 

 

 

Beste bewoners van Heimolen, beste buren, beste vrienden,

Wij zijn hier vandaag samengekomen omwille van een bijzonder en inspirerend verhaal. Toen in 1914 onverwacht de Groote Oorlog uitbrak en ook in onze streken woedde, werden hier, op Heimolen, 17 jonge kerels opgeroepen om voor hun vaderland te vechten. Hun namen zijn Desiré en Gerard Mariman, Alois, Frans en Jozef Van Gucht, Theophiel en Frans Van Eyck, Isidoor, Leopold, Petrus en Armand De Prijcker, Jozef Colman, Petrus Hendrick, Alois en Gabriel Smet, Theophiel Vercauteren en Jozef Van Deursen.
IMG_6066

Deze 17 kerels waren buren en kennissen zoals u en ik dat vandaag zijn. In het zicht van de beproeving die hun te wachten stond, maakten ze een plechtige belofte aan Moeder Maria: als zij allen zouden terugkeren, zouden zij in de wijk die zij hebben verdedigd, een kapel oprichten, als teken van dankbaarheid.

Beste vrienden, onze 17 wijkgenoten konden bij hun belofte nauwelijks bevatten welke gruwelijke verschrikking zij vijf lange jaren aan het front zouden moeten verduren. Mijn overgrootvader Desiré Mariman, schrijft op een postkaart aan zijn vrouw: “Het zal thuis beter zijn”. En thuis was het beter. Ik herinner mij levendig de anekdoten die mijn grootmoeder over Desiré vertelde. Hoe hij tijdens de slag van Passsendaele van bomtrechter naar bomtrechter sprong, geraakt werd door een Duitse sluipschutter, en in een trechter voor dood bleef liggen. Verlamd door de wonde heeft hij tergende uren de doodskreten van zijn makkers gehoord, heeft hij de brancardiers langs hem voorbij horen gaan en hoorde hij hoe de lijkdragers hem uiteindelijk ophieven. Gelukkig was het lijkdoek te kort en was zijn gezicht onbedekt. Toen een van de lijkdragers hem herkende en meewarig riep, “dat is Desiré de molenaar,” opende hij zijn ogen en lieten de lijkdragers hem vallen van de schrik. Een akelige redding. De beproeving aan het front was er ook een van dagdagelijkse ontbering; mijn overgrootvader werd uitgelachen toen hij begon met het vangen, bakken en eten van ratten, maar toen het rantsoen enkele dagen uitbleef bedelde men snel om een portie.Uitnodiging Heimolenherdenking (2).pdf - Adobe Acrobat Reader DC 31032016 200642.bmp

Beste vrienden, wij kunnen ons vandaag afvragen hoe deze jonge kerels de moed en de uithouding vonden om de vijfjarige marteling aan het front te ondergaan. Deze kracht putten ze uit de tijdloze boodschap van Jezus Christus en zijn Evangelie. De wijsheid die ons vandaag gebracht werd door de Evangelist Lucas leert ons immers dat God de zwakken en beproefden uiteindelijk laat zegevieren. Wij hebben gehoord hoe Maria, zwanger van Jezus, aan haar zwangere nicht Elisabeth de barmhartigheid van God bezingt. Haar God “heeft omgezien naar zijn vernederde dienares” en “heeft het opgenomen voor Israël, zijn knecht”. De barmhartige God blijft de onderdrukte Maria en de beproefde soldaten in de loopgraven ondersteunen. Deze boodschap overstijgt het lijden van ons eigen kleine bestaan. In deze boodschap vonden onze 17 wijkgenoten de kracht om de horror van de oorlog te overstijgen en te overwinnen.

God bleek dan ook werkelijk barmhartig; Hij heeft toegestaan dat al onze 17 wijkgenoten levend en wel terugkeerden en daarom hebben zij deze kapel gebouwd. Binnen in de kapel staat een prachtig beeld, ontworpen door August Nobels naar een tekening de Frontkunstenaar Joe English, dat een mooie uitbeelding is van het Evangelie van vandaag; Moeder Maria is de barmhartige, warme beschermer van iedereen die bij haar steun zoekt.

Dit verhaal is meer dan een eeuw oud maar kan ons vandaag nog altijd inspireren om drie redenen.

De gruwel van de eerste wereldoorlog en van elke oorlog getuigt tot op de dag van vandaag van een simpele maar fundamentele waarheid: vrede –vrede in de wereld, vrede in de stad, vrede onder buren – is een van de belangrijkste rijkdommen is van deze aarde. Daarom zijn we vandaag ook samen, om trouw aan de belofte van onze wijkgenoten en voorvaderen het wonder van de vrede te vieren.

Een tweede les die we kunnen leren van onze 17 Heimolenaars is de les van de weerbaarheid; vrede, vrijheid, alle verworvenheden waarvan wij mogen genieten in het westen anno 2016 zijn niet altijd vanzelfsprekend geweest. In donkere tijden zoals de eerste wereldoorlog hingen onze vrijheid en onze vrede af van de dapperheid van vele mannen en vrouwen die voor deze vrijheid en voor deze vrede hun leven wilden geven. Vrede is een goed dat men actief verwerft; wij allen zorgen iedere dag voor vrede door elkaar als buren en vrienden te groeten en te respecteren. Deze dag is dan ook een mooie gelegenheid om de vrede onder elkaar te gedenken en te koesteren. Tegelijkertijd geven de 17 soldaten ons een belangrijke boodschap voor donkere tijden; in tijden waarin onverdraagzame godsdiensten en individuen met geweld ons waardenpatroon uitdagen, is het aan ons om samen, als wijk, als stad, als gemeenschap, onze vrede en onze vrijheid weerbaar te verdedigen.

Tenslotte kunnen we, in dit dagelijks streven naar vrede en de kracht om deze vrede uit te dragen, vertrouwen op God en de boodschap van het Evangelie. Mogen wij, samen met Moeder Maria kunnen zeggen dat God “naar ons omziet en het opneemt voor zijn dienaren”. Door Christus onze Heer. Amen.

Raf Praet, 16-05-2016

Verslag van onze 30e kerstrondgang in de tehuizen van de stad.
zaterdag 26 december 2015

DSC_0024Met Paul De Leeuw zingen we ‘als het niet koud aan alle kanten is, geen weer voor wollen wanten is, dan is er iets met Kerstmis mis’. Heel toepasselijk op deze tweede kerstdag, dag waarop Fiori Musicali traditiegetrouw – met de medewerking van de Rotary club Sint-Niklaas – kerstliederen zingt in enkele rusthuizen.
Oorspronkelijk was ook een optreden gepland in de gevangenis van Beveren maar wegens een te geringe belangstelling van de gedetineerden besloot de directie de zangstonde af te gelasten.
Op deze 30ste Kerstrondgang bezochten we – zoals het enkele jaren geleden ook het geval was – vier rusthuizen, voorwaar een zware klus gezien het korte tijdsbestek. Aan enthousiasme echter geen gebrek. Simon had er zin in en ook het vrijwel voltallige koor was in een goede stemming. Nu en dan begeleid door een muzikaal trio – Hannelore , Jedidja en Angèle – zongen we eerst enkele vierstemmige traditionele kerstliederen. Daarna, zoals Simon het aankondigde, volgden enkele minder bekende maar daarom niet minder boeiende anderstalige liederen. Het pittige ’A Las Doce De La Noche’ bleek een voltreffer te zijn alhoewel we toch nog wat moeten schaven aan de uitspraak van het Spaans. De belangstelling was bemoedigend en zoals het hoort werd het optreden telkens besloten met ‘Stille Nacht’.
Na afloop volgde een uitgebreide en zeer gewaardeerde receptie in de Wintertuin van Sint-Lucia. Vooraf werden enkele dankwoordjes uitgesproken door beide voorzitters, werden de dirigent, de instrumentalisten en Rita in de bloemetjes gezet en werden de Rotary leden vergast op een kort optreden van het koor. DSC_0012
Als dank voor onze inzet mochten we bij het afscheid nog een goede fles wijn in ontvangst nemen.
Na een paar weken rust volgen nieuwe uitdagingen.

DSC_0029

 

 

 

 


 

Het programma van de kerstrondgang verscheen als voorbereiding op de Fiori Musicali Blog.
De bewerkingen door Simon  van: Kerstmis (Paul de leeuw) en
A las doce de la noce
waren de blikvangers van deze kerstrondgang.


Dank aan bestuursleden Paul voor het verslag en Patricia voor de foto´s.

Volg deze link voor alle foto´s