Maandelijks archief: november 2014

XmasXL-001XmasXL, een belangrijk gebeuren tijdens de Kersttijd. De harmonie ‘De Kunstvrienden’ en drie koren uit Sint-Niklaas slaan jaarlijks de handen in elkaar voor een groots opgezet muzikaal evenement. Voor de achtste editie is het de beurt aan ‘Fiori Musicali’, ‘Consonant’ en ‘Cant’Amore’.

Het is toch even schrikken als we in het najaar een pakket partituren in handen krijgen. Moeten we dit allemaal instuderen ? Met een bang gevoel van ‘dit lukt wellicht niet’ beginnen we eraan. En toch, door de positieve aanpak van dirigent Simon en de inzet van alle koorleden, stellen we week na week goede vorderingen vast. Niet alle melodieën liggen ons in dezelfde mate maar we zien het licht aan het einde van de tunnel. ‘The Magic of Disney’ vraagt de meeste inspanningen maar we krijgen het onder de knie en na veelvuldig oefenen geraken we ook vertrouwd met de soms tongbrekende teksten.

Eind november komen de drie koren voor het eerst samen. Aan Simon werd gevraagd om de koorwerken die enkel met pianobegeleiding ondersteund worden te dirigeren. Na afloop is iedereen gerustgesteld, dit wordt een succes.
Volgen dan nog diverse repetities met de koren en de harmonie, telkens met grote inzet van de deelnemers en de dirigenten. De generale repetitie op vrijdagavond voor het concert, verloopt naar wens.

Zondag 21 december, 16 uur. Alles is in gereedheid gebracht om het welslagen van het concert te verzekeren. De Don Boscokerk met 700 stoelen zit afgeladen vol. Op het podium staan en zitten meer dan 120 gemotiveerde muzikanten. Na de gebruikelijke verwelkoming bijt de harmonie, onder de leiding van Dimitri Bracke, de spits af met de concertsuite uit de Amerikaanse animatiefilm ‘The Polar Express’. Vervolgens begeleidt de harmonie het grote koor in het bekende ‘Angels from the Realms of Glory’. Er volgt nu een intiemer moment met twee kerstliederen : ‘O little town of Bethlehem’ en ‘The seven joys of Mary’. Simon Weetjens, dirigent en Johan de Leenheer, piano begeleiden de koren.
In de ‘Romance voor altsaxofoon’ van de Britse componist Roland Binge schittert de jonge soliste Luna Vavourakis. Het publiek reageert enthousiast. Na ‘Mid Winter’ zingen de koren voor de tweede maal onder de leiding van Simon Weetjens. ‘Sing an Alleluia’, ‘Carol of the Drum’ en ‘Tollite Hostias’ uit het Kerstoratorium van Camille Saint-Saëns worden schitterend uitgevoerd.

Met de koren en het orkest wordt het meeslepende ‘Somewhere in my memory’ ten gehore gebracht waarna Dimitri Bracke opnieuw de harmonie van de Kunstvrienden begeleidt bij de uitvoering van ‘Symphonic Higlights’ uit de Disney film ‘Frozen’.

Xmas XL 016

Het hoogtepunt wordt ‘The magic of Disney’. Bekende pittige melodieën worden in een vlot ritme aan elkaar geregen. Koren en orkest laten zich vlot meeslepen in een tienminutenlange medley van populaire songs. De arrangementen klinken opgewekt. Er volgt een daverend applaus en het tevreden publiek veert recht.
We sluiten af met een intiem moment bij de uitvoering van het overbekende ‘Stille Nacht’.
Bloemenruikers worden uitgereikt en het applaus houdt aan. Het publiek wordt beloond met een extraatje : het supersnelle ‘supercalifragilisticexpialidocious’ wordt herhaald.

Na afloop is iedereen het erover eens. Dit was een zeer geslaagd evenement, een muzikaal hoogstandje met een puike organisatie en een volgehouden inzet van alle betrokkenen.

Simon feliciteert zijn koorleden en is trots op hun prestatie. De koorleden van Fiori Musicali danken Simon voor zijn niet aflatend enthousiasme.

Paul Delefortrie, voorzitter Fiori Musicali

Klik hier voor een video fragment, opgenomen door Guido Peeters
De foto´s,  met dank aan Patricia vind je eveneens op deze site.
Er werd ons ook een fotoreeks toegestuurd door dhr Herman Keppens.
Het programma van het concert verscheen eerder op de blog