afbeeldingfiori-001Edward Elgar

399px-Edward_Elgar
Sir Edward Elgar (2 juni 1887 – 23 februari 1932) werd geboren op in Broadheath, een dorp gelegen in de buurt van Worcester (Engeland).
Zijn vader was een pianostemmer en -handelaar die tevens bladmuziek verkocht en gedurende veertig jaar organist was in de katholieke kerk van Worcester.
Elgar was autodidact die in het zeer muzikale gezin waarin hij opgroeide snel diverse instrumenten leerde bespelen en zich ontwikkelde tot componist, arrangeur en dirigent .

Zijn bekendste werken zijn waarschijnlijk de Enigma Variations (1899) (waaruit het Lux Aeterna) en de Pomp and Circumstance Marches nrs. 1-5 op. 39 (1901-07). De eerste mars met daarin Land of Hope and Glory heeft de grootste bekendheid gekregen, maar ook de vierde werd zeer populair.[1] De Enigmavariaties bezitten een grote afwisseling in sfeer en subtiele portrettering. De Nimrodvariatie doet enigszins denken aan een adagio van Anton Bruckner.
Elgar orkestreerde in 1916 het lied (voor sopraan en piano) Jerusalem van Charles Hubert Parry, dat nog elk jaar tijdens de Last Night of the Proms door het publiek wordt meegezongen.
Elgars eerste symfonie werd enthousiast ontvangen: in één jaar vonden meer dan honderd uitvoeringen plaats. In deze symfonie hanteerde Elgar een terugkerend thema als motto.
Zijn tweede symfonie wordt door kenners beschouwd als kwalitatief gelijkwaardig aan de eerste, maar werd minder bekend.
Zijn Vioolconcert schreef Elgar speciaal voor Fritz Kreisler. Na de Eerste Wereldoorlog nam Elgars productiviteit – na veertig jaar – snel af. Uit zijn laatste periode dateert zijn Celloconcert.
Hij schreef ook nog een kort orkestwerk over de cairnterriër Mina en begon aan een derde symfonie, die echter onvoltooid bleef.
Elgar dirigeerde een aantal plaatopnamen van zijn orkestwerken. Hij schreef ook werken voor kamerkoor en kamermuziek. Zijn a capella koorwerken en anthems zijn bekend gebleven.
Ook zijn kamermuziek wordt nog gespeeld en ook zijn beide orgelsonates (met een opmerkelijk presto commodo in de eerste sonate) worden van tijd tot tijd nog uitgevoerd. (bron: Wikipedia en Youtube)

Voor ons concert van 2015 werken we aan het 8 stemmige Lux Aeterna,  een koorbewerking van Nimrod uit de Enigma variaties van Elgar.
Andere werken van Elgar in het repertorium van Fiori Musicali zijn het Ave Verum en Land of Hope and Glory

Nog meer info over Elgar via deze link.

Opnames van de integrale uitvering van Lux Aeterna en van de 8  stemmen, ingespeeld door dirigent Simon staan op een aparte pagina.